Gå direkt till innehåll
Maria, områdesutvecklare på Helsingborgshem, i bostadsområdet Husensjö. Foto: Helsingborgshem.
Maria, områdesutvecklare på Helsingborgshem, i bostadsområdet Husensjö. Foto: Helsingborgshem.

Nyhet -

Nya lås och tryggare ljus på Husensjö

Mer och bättre belysning samt säkrare lås är en av flera saker som Helsingborgshem gör för att öka tryggheten på Husensjö.

När det är mörkt ute spelar ljus en stor roll för att bostadsområden ska kännas tryggare att vistas i. Med bra belysning blir det svårare för inbrott och annan kriminalitet, och det är också trevligare att gå och vistas i upplysta bostadsområden. Likaså är bra lås viktiga för att förhindra brott och öka säkerheten för boende. Därför har vi installerat nya säkrare cylindrar i flera bostäder. Låsens nycklar kan inte kopieras av vem som helst. I tvättstugorna kan man endast komma in med tagg, vilket hindrar obehöriga från att komma in i utrymmen som just tvättstugor och förråd .

- Under en tvåårsperiod har vi satsat på Husensjö där vi fått till oss att husensjöborna vill trivas bättre än vad de gjort sista tiden. För att nämna några exempel så har vi bytt ut ytterbelysning, och fixat nytt passagesystem, satt in nya säkrare låscylindrar och nycklar samt installerat robusta cykelställ där man kan låsa fast ramen på sin cykel, berättar Maria Ekvall, områdesutvecklare på Helsingborgshem.

- Ett tag till har vi fina ljusa sommarkvällar, men under de mörkare tiderna på året spelar ljuset stor roll för att det ska kännas tryggt att vistas ute, berättar Maria.

- Man vill känna sig trygg i sin bostad och i sitt hus, även när man tvättar eller slänger sopor, därför är det viktigt att det endast är hyresgäster som har tillgång till de utrymmena genom säkra låslösningar för att förhindra att obehöriga eller tjuvar tar sig in, säger Maria.

    När det gäller låsen så är det viktigt med säkra lås för att förhindra inbrott, men även för att motverka att gäng hänger i trapphus, tvättstugor och källare.

    Detta är en av flera åtgärder som Helsingborgshem gör och har gjort på Husensjö. Men även andra åtgärder behövs. Flera aktörer samverkar på Husensjö för att trygga området, bland annat samarbetar Helsingborgshem aktivt med polisen som arbetar mot kriminalitet och otrygghet.

    I början av hösten, söndagen den 8 september, arrangerar Helsingborgshem Husensjödagen där grannar träffas under trevliga former.

    FAKTA BESLYSNING OCH LÅS

    För att bidra till trygghet ska belysningen bland annat:

    • Lysa upp så att du ser bra.
    • Underlätta för dig att orientera dig.
    • Ge dig en god rumsuppfattning.
    • Belysa rätt saker.
    • Inte vara bländande eftersom det kan ta upp till 30 minuter innan du kan se normalt igen efter att ha blivit bländad.
    • Ge dig och dina grannar kontroll under dygnets mörka timmar och
    • gärna bidra till att fler rör sig ute.

    För att bidra till trygghet ska låsen och dess nycklar bland annat:

    • Inte gå att beställa av obehöriga.
    • Endast gå att tillverka hos leverantören.
    • Endast kunna beställas av Helsingborgshems hyresgäster man behöver legitimera sig för att få ut nyckel.

    Ämnen

    Regioner

    Kontakter

    Åsa Cullborn

    Åsa Cullborn

    Presskontakt Presskontakt 042-20 81 74
    Jenny Andersson

    Jenny Andersson

    Presskontakt Presskontakt 042-20 81 77

    Relaterat innehåll