Gå direkt till innehåll
Helsingborgshem presenterar ny studie om framtidens boende

Pressmeddelande -

Helsingborgshem presenterar ny studie om framtidens boende

Vi bor i intressekluster, flyttar oftare, delar på allt från transportmedel till kläder och kan välja att betala hyran med social service. Det är några av de möjliga framtidsscenarier som Helsingborgshem presenterar i sin framtidsstudie om hur vi lever och bor år 2030.

Nu offentliggörs en rapport och en film som sammanfattar Helsingborgshems studie Framtidens Boende 2030. Uppdraget kom från SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag och rapporten är en av flera delstudier inom ramen för SABOs kommande framtidsprogram ”Allmännyttan mot 2030”.

Studien tar utgångspunkt i de genomgripande, globala trender som redan stöpt om många branscher och som även kommer att påverka bostadsbranschen enligt rapporten. I arbetet med studien har projektgruppen involverat en mängd olika forskare, analytiker och företagare – alla med koppling till framtidsfrågor och innovation.

– Vi har till exempel ställt oss frågan vilka drivkrafter som avgör människors val av bostad och plats och försökt skissera ett antal tänkbara scenarier för år 2030, säger Charlotte Albertsson framtidsstudiens projektledare och affärsområdeschef för Boendeutveckling & service inom Helsingborgshem.

Rapporten pekar bland annat på att bostäderna i framtiden fyller fler funktioner men att vi bor på en flexiblare, mindre och mer digitaliserad yta. Som exempel nämner rapportförfattarna bostaden som hälsocentral där inbyggd teknik mäter personens hälsotillstånd och ger tips på veckans kost och motionsbehov. Urbana bygemenskaper är också ett troligt utvecklingsspår som presenteras i rapporten där människor med gemensamma intressen eller värderingar delar inte bara bostad utan också kock, arbetsytor, kläder och transportmedel.

Platsen omkring själva bostaden får ökad betydelse tror rapportförfattarna:

– Begränsad yta inne i själva bostaden i kombination med ett ökat behov av trygghet och fysisk gemenskap gör att bostadsområdet blir viktigt i den urbana miljön. Fler av de funktioner vi idag ser som bostadens huvuduppgift flyttar ut i gemensamma utrymmen och miljöer, tror Charlotte Albertsson.

Även själva affärsmodellen för ett hyresboende tror rapportförfattarna kommer att utvecklas med fler möjligheter att ”betala” sin hyra. Som exempel nämner rapporten ett äldreboende i Nederländerna där man redan idag låter studenter bo hyresfritt mot att de tillbringar minst 30 timmar i månaden tillsammans med de äldre som ett led i att minska de äldres isolering.

För mer information: Charlotte Albertsson, framtidsstudiens projektledare och affärsområdeschef för Boendeutveckling & service inom Helsingborgshem, tel: 042-20 80 79

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborgshem är ett bostadsföretag med cirka 12 000 hyreslägenheter i över 30 bostadsområden. Vi ägs av Helsingborgs stad och var femte helsingborgare har sitt hem hos oss. Vår verksamhet är viktig för att staden ska växa och vara attraktiv för en mångfald av människor. Därför strävar vi efter att utveckla boenden, stadsdelar och service som matchar olika livsstilar och behov.

Vi är ca 200 anställda som alla tar avstamp i en gemensam värdegrund. Genom ett öppet och aktivt förhållningssätt vill vi möta våra kunders drömmar om livet hemma. Både idag och imorgon.

Kontakter

Åsa Cullborn

Åsa Cullborn

Presskontakt Presskontakt 042-20 81 74
Jenny Andersson

Jenny Andersson

Presskontakt Presskontakt 042-20 81 77