Pressmeddelande -
Helsingborgshem utökar sitt åtgärdspaket för tryggare bostadsområden
En trygghetscertifiering, byggt på standarden BoTryggt2030, ska ge Helsingborg säkrare och tryggare bostadsområden. Modellen har tagits fram av den oberoende- och ickevinstdrivande Stiftelsen Tryggare Sverige. Nu ska den användas av Helsingborgshem.
En förutsättning för att trivas där man bor, vistas och arbetar är att känna sig trygg och säker. En viktig del för att uppnå detta är att den fysiska miljön är utformad på ett sätt som minskar brottsligheten och ökar tryggheten. Därför har Helsingborgshem sedan 2013 jobbat med trygghetscertifiering. Nu tar bostadsbolaget nästa steg och samarbetar med Stiftelsen Tryggare Sverige som har utvecklat en certifieringsmodell utifrån den senaste standarden BoTryggt2030.
– Det handlar om allt från enkelt förvaltningsarbete, till exempel underhåll av vegetation, sanering av klotter och en god belysning, till mer omfattande åtgärder som bra skalskydd för att skydda fastigheterna mot inbrott samt ”programmering” av det offentliga rummet för att attrahera olika målgrupper till platsen, säger Arber Jasharaj, säkerhetssamordnare på Stiftelsen Tryggare Sverige.
Utgångspunkten är att förhindra brott genom så kallad situationell brottsprevention, som betyder att man tar hänsyn till platsens betydelse relaterat till brott och otrygghet. Internationellt finns goda erfarenheter av trygghetscertifierade fastigheter. Studier från Storbritannien och Nederländerna visar att inbrotten har minskat med så mycket som upp till 90 procent.
Sedan årsskiftet har Stiftelsen Tryggare Sverige utbildat medarbetare på Helsingborgshem i metodiken kring trygghetscertifiering utifrån BoTryggt2030. Medarbetarna har gått totalt åtta utbildningstillfällen med både teori och praktik.
– Efter godkänd examinering kan vi områdesutvecklare själva trygghetscertifiera våra fastigheter, berättar Linnea Ekelund. Jag tycker utbildningen har varit jättebra. Vi vill ju inte ha hus och utemiljöer som underlättar brottslighet. När vi har gått igenom och fyllt i checklistan får vi svart på vitt vilka åtgärder som krävs för att fastigheten ska bli trygghetscertifierad.
Just nu trygghetscertifierar Helsingborgshem på Fredriksdal. Helsingborgshem arbetar på många olika sätt med trygghet och trivsel. Läs mer om det arbetet här.
Kontaktperson för frågor
Jonas Jacobsson Gjörtler, kommunikationschef
042-20 81 75
jonas.jacobssongjortler@helsingborgshem.se
Arber Jasharaj, säkerhetssamordnare, Stiftelsen Tryggare Sverige
072-33 42 920
arber.jasharaj@tryggaresverige.org
Fakta
Stiftelsen Tryggare Sverige är den internationella CPTED organisationen, ICAs svenska representant. Med principerna i CPTED (Crime Prevention Through environmental Design) som utgångspunkt har Stiftelsen, tillsammans med fastighetsägare, branschorganisationer och kommuner, utvecklat standarden BoTryggt2030. Utifrån CPTED och BoTryggt2030 har man nu tagit fram en certifieringsmodell som vänder sig till kommunala och privata fastighetsägare.
Ämnen
Regioner
Helsingborgshem är ett bostadsföretag med cirka 12 000 hyreslägenheter i över 30 bostadsområden. Vi ägs av Helsingborgs stad och var femte helsingborgare har sitt hem hos oss. Vår verksamhet är viktig för att staden ska växa och vara attraktiv för en mångfald av människor. Därför strävar vi efter att utveckla boenden, stadsdelar och service som matchar olika livsstilar och behov.
Vi är omkring 200 anställda som alla tar avstamp i en gemensam värdegrund. Genom ett öppet och aktivt förhållningssätt vill vi möta våra kunders drömmar om livet hemma. Både idag och imorgon.